Workshop Stipstijl

Donderdag 11 maart 2016 maakte ik voor het eerst kennis met ‘stippen op porselein’.
Onder leiding van stipSTER Nienke van der Zwan – STIPSTIJL – nam ik deel aan een superleuke workshop “in de Oude werkplaats” te Nijmegen.
Hele leuke en ruime locatie en voor mij de dichtsbijzijnde plek om deze leuke workshop te volgen.

Nienke van der Zwan vertelde eerst over hoe Stipstijl door de jaren heen was ontstaan.
Dat ze jaren geleden een jaar in een busje door Australië had gereisd samen met haar man en daar in aanraking was gekomen met de Aboriginals, die al eeuwen met stippen verhalen vertellen en belangrijke informatie delen binnen hun clan.
Dat was voor Nienke een grote inspiratiebron. ♥

Daarna kregen we uitleg van alle materialen die er op tafel stonden en over hoe we het beste te werk konden gaan met de porseleinverf.  
Enkele materialen; porseleinverf, bordje en sjablonen.

Met een clubje van ongeveer 14 dames begonnen we allemaal met heel veel plezier met het zetten van onze eerste stippen en al snel genoeg zocht iedereen een mooi bordje uit en nam een sjabloon en ging met zijn eigen favoriete kleurtjes aan de slag.

    
De allerallerallereerste stipjes zijn een feit! Joepieie of Yiehaaa zoals Nienke vaak roept! 

Nienke had ook nog superlekkere dadelbolletjes zelf klaargemaakt en deze meegenomen naar de workshop om ze uit te delen. Hoe lief! en wat zijn ze lekkerrrr! Niet gek dat ze geregeld de vraag krijgt of ze het recept wil delen. (Ze deelde dit al eens op Facebook maar het overheerlijke recept van deze dadelbolletjes staat inmiddels ook in haar boek STIPPEN!)


Wat is dit leuk om te doen zeg, stippen!! Verspreid snel dat #stipstijlvirus

In het begin van de avond was het een enorm gezellig gekakel van zo’n 14 dames bij mekaar.
Zet daar een grote pot koffie bij, lekkere versnaperingen, een mooi gedekte tafel in een gezellige workshopruimte en menig man zou direct een gehoorbeschadiging oplopen maar heej, wij dames zijn ook een avondje los! Hieper de pieper de piep hoeraaa!

Wat me enorm opviel is hoe muisstil het werd toen we eenmaal in de weer gingen met de porseleinverf én de stipstokjes! Je kon echt een speld horen vallen. Nu komt dit uiteraard doordat iedereen heel ijverig en geconcentreerd bezig was met haar eigen bordje maar toch vond ik het echt verwonderlijk hoe rustgevend het zetten van stipjes is. Zooo fijn!!

Ergens halverwege de avond namen we een korte pauze zodat de verf wat kon aandrogen, we even onze vingers konden stretchen en mekaars stipwerk konden bekijken. Ook heel leuk om te zien hoe andersmans eerste stipwerk uitpakt. Zo verrassend leuk en inspirerend!

Na de korte break konden we ook verdiepingsstippen aanbrengen op de reeds gemaakte stippen. Ooohh, wat geeft dat een gaaf effect zeg! Helemaal verliefd!!

Nienke’s enthousiasme, warmte en enorme geduld maakte dat wij, die allen deelnamen aan haar workshop, aan het eind van de avond heel blij met een prachtig gestipt theetipje, kommetje of schaaltje naar huis gingen.

Je merkt gewoon meteen als iemand écht een passie voor iets heeft en dat was bij Nienke overduidelijk te zien. Ze kon wel uren babbelen over stippen zetten, stippen verbinden en verdiepingsstippen zetten. En bleef zo kalm en rustig tussen zoveel dames met allerlei vragen. Mooi was het om te zien hoe het zetten van stippen ook mensen verbindt! ♥


De resultaten aan het einde van de workshop “Stipstijl”. 

Zoals bij alles wat leuk is, gaat de tijd veel te snel voorbij en voor we het wisten zat de workshop erop. Toch had iedereen een mooi gestipt item kunnen maken en gingen we dus niet met lege handen naar huis.

Na afloop van deze leuke stipsessie ging ik nog even een kijkje nemen tussen alle mooie gestipte vazen, schalen, kommetjes etc. die door Nienke zelf waren gemaakt. Echt zooo ontzettend mooi.
Je moet er maar opkomen. En omdat ik het zooo speciaal vond kocht ik een superschattig potje met bol dekseltje en liet deze signeren door Nienke want ja, je weet maar nooit hoe het loopt!


Links mijn 1e stipwerkje met rechts, het groen/roze potje van Nienke.

Jammer genoeg is het dekseltje in de loop der jaren gesneuveld door mijn eigen onhandigheid. Vond dit eerst echt enorm balen maar heb er meteen een prachtige grote fuchsiaroze kunstbloem in gezet en me voorgehouden dat de scherven van het dekseltje me enorm veel geluk zullen gaan brengen. #omdenken #schervenbrengengeluk 

Na het volgen van deze workshop kocht ik snel genoeg bij  de dichtsbijzijnde hobbywinkel ‘Nellie Snellen’ in Sevenum diverse potjes porseleinverf van Talens Decorfin, verzamelde allerhande houten stokjes, knipte diverse ronde sjablonen, haalde een mooi opbergkoffertje bij de Action, washi-tape bij de Hema, pincet en wattenstaafjes bij de Kruidvat en ging enige tijd later thuis verder aan de slag met stippen.

En weer viel me op hoe rustgevend het stippen is.
Hoe graag ik ook naar de radio luister, de eerste keren dat ik thuis – in mijn atelier aan huis – zat te stippen kon ik helemaal geen muziek verdragen tijdens het stippen. Ik vond het gewoon niet prettig. In plaats daarvan schoof ik de schuifpui een stuk open en hoorde enkel het vrolijke fluitconcert van de vogeltjes buiten tijdens het stippen.  Zooo relaxed!

Dat was ook hét moment dat ik stippen ging vergelijken met yoga. Het had bij mij in ieder geval de zelfde uitwerking. Mijn hoofd werd lekker leeg en rustig, kreeg nieuwe energie, leuke ideeën en wist direct dat mijn allerlaatste stip nog lang niet was gezet…….

  

Dankjewel lieve Nienke, voor deze leerzame, leuke en gezellige workshop!
We hebben er weer een hobby bij! #mijnhobbyszijnhobbys

Hoop enorm dat ik je mag ‘besmetten’ met stipstijlvirus. Zodat jij het ook weer kunt verspreiden omdat het zooo leuk is!

Bedankt voor je bezoekje en ik wens je nog een hele fijne avond!

Liefs Essie -x-

2 gedachten over “Workshop Stipstijl

 1. Mariken schreef:

  Heel erg leuk verhaal en prachtig beschreven! Ja, het is enorm aanstekelijk! Ik heb inmiddels ook al twee workshops bij Nienke gevolgd, en daar onwijs van genoten! Ook het stippen is heerlijk om te doen, met een latte erbij ben ik helemaal tevreden…

  • Esther schreef:

   Dag Mariken,

   Dankjewel voor je leuke berichtje en je mooie compliment. ?
   Stippen is écht leuk hè? En zo ontspannend.
   Wat gaaf en gezellig dat je zelfs 2x een workshop bij Nienke gedaan hebt.
   Snap ik wel hoor. Ze geeft tegenwoordig ook Stipstijl-vakanties, iets voor jou?
   Jaaa, lekker met een kopje koffie óf latte erbij en stippen maar.

   Heel veel stipplezier en dankjewel voor je bezoekje hier op mijn site.

   Liefs Essie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *