Granny in a granny square

Geregeld zie je op Social Media óf Pinterest zulke leuke dingen voorbij komen dat je meteen denkt: Jaaa, die wil ik ook dolgraag gaan maken/haken. En als je dat patroon dan hier en daar nog wat aanpast en er je eigen”wijze’ draai aan geeft wordt deze vaak alleen nog maar leuker!

Zo ook met dit superleuke ontwerpje van @sewing_the_seeds_of_love (Instagram) van deze leukerd. A granny in a granny, hoe lief en leuk is dat!? #grannyinagrannysquare

Maar het wordt nog leuker en liever, écht!! Toen ik nl. de granny in a granny van Maartje van @yarnandothertreasures voorbij zag komen op Instagram was ik op slag verliefd. Vooral omdat ik toevallig ook hetzelfde idee had om Oma een zelfgemaakt brilletje van ijzerdraad te vouwen. #toevalbestaatniet

De granny van Maartje – Yarn and other treasures

Maartje maakte het originele patroon zelfs nóg leuker door Oma ook nog eens te voorzien van een leuke knot op haar hoofd met bloemetjes in het haar, zooo gaafff! En dat is dus wat ik bedoelde met “er je geheel eigen’wijze’ draai aan geven. #ikhouerzovan.

Meteen stuurde ik Maartje een privé-berichtje om te laten zien dat ik tegelijkertijd met haar – maar zónder dat we dat van elkaar wisten – aan ditzelfde haakprojectje bezig waren, alleen was ik bezig met het haken van een proefversie!

Proefversie!? Ja! Haken vanuit Engels geschreven patronen is niet mijn ding dus vertaalde ik het complete patroon – tijdens het haken van deze proefversie – naar het Nederlands. Alles stapje voor stapje.

Het leek me leuk om – eenmaal het patroon uitgeschreven in goed Nederlands – meerdere Oma’tjes te gaan maken. Eén met knot, één met krulspelden in het haar, één met een leuk hoedje op en de versie van mij doet me denken aan een Oma’tje met zo’n blauwpaarse spoeling in het grijze haar, whaha.

Zo dook ik lekker in alle mandjes wol op zolder, de zolder die ik zelf grappend “Wolplein Inspiratiecentrum 2.0” noem en koos allerhande mooie kleuren acryl van Stylecraft Special DK uit en haakte deze hippe Oma in no-time. Voor de rand gebruikte ik goudbrons glittergaren. Dus deze dame lag al geruime tijd ‘op stapel te wachten voor de ‘finishing touch’. #eenbeetjegoudisnietfout

Daarvoor moest ik op zoek gaan naar mooie parelmoer kraaltjes voor het aanbrengen van een prachtige parelketting, zoals de meeste Oma’tjes die vroeger allemaal droegen. Kon hier in de buurt geen goede kraaltjes vinden en wilde ze niet meteen online gaan bestellen. Het speuren en zoeken naar de juiste kraaltjes is soms juist zo leuk aan het hele proces.

Op een dag, alweer zo’n 2,5 week terug, kreeg ik POST….van Maartje! Ja, diezelfde lieve Maartje waar we het al eerder over hadden. Zij stuurde me een lief kaartje én voldoende parelmoer kraaltjes zodat ik dit gehaakte Oma’tje eindelijk kon voorzien van een parelketting én bijpassende oorbellen! Hoe LIEF is dat? Echt super-de-puperrr-liefff en onwijs attent! Nogmaals een hele dikke dankjewel lieve Maartje, je bent een SCHAT!

Normaal gesproken block ik haakwerk zelden eerlijk gezegd maar deze “hippe Oma” vroeg er zelf om. Ze wilde een soort van facelift om alle plooien uit haar schattige smoeltje te laten glad trekken. Vinden jullie haar er ook niet fris en fruitig uitzien zo? Kon dat met ons eigen hoofd ook maar. Gewoon je hoofd op een puzzelmatje leggen, paar kopspelden erin steken, water erover vernevelen, een nachtje slapen en goed opdrogen om de volgende dag ook heerlijk strak getrokken en uit de plooi weer voor de dag te komen.

Maar ach, je bent zo jong als je je voelt toch!? En ware schoonheid zit van binnen. Knoop dat maar in je oren! #oorbellenaandieoorlellen

Zie hier dus mijn proefversie, die uiteindelijk tóch AF kwam
dankzij de hulp/kraaltjes van sponsor Maartje!

Het lijkt me zo koddig om naast deze versie nog een aantal variaties te gaan maken, dus zoals ik hier al eerder schreef, ook één met een knotje, een met krulspelden in het haar, met een hoedje op of misschien wel één waarbij het kunstgebitje uit haar mond valt. #ofdraafikdanweerdoor? #gebruikjeeigenfantasie #maakerietsmooisvan #opleuken

Wil je deze leukerd ook graag maken!? Neem dan snel een kijkje in de etsy-shop van @sewing_the_seeds_of_love

Heel veel haakplezier en geef er gezellig je eigen’wijze’ draai aan!

LIEVE GROET VAN ESSIE

4 gedachten over “Granny in a granny square

 1. Elise schreef:

  Lieve Es, wat kan j alles toch super leuk opschrijven!! Reageer niet altijd maar ik lees wel alles!
  Topper ben je!
  Dikke kus en n fijn weekend (van wat er nog over is dan natuurlijk ?) .
  ?? Elise (ig: @little.pink.heart)

  • Esther schreef:

   Lieve Elise,
   Hartelijk dank voor je leuke en lieve reactie.
   Waardeer enorm dat je mijn blog gelezen hebt.
   Hoop dat jij ook een fijn weekend hebt gehad?
   Het mijne was in één woord: TOP!
   Fijne week en graag ‘Tot ziens’. Liefs Essie ????

 2. Corry Willems schreef:

  Dag!
  Enig zeg, dat omaatje ? maar ik begrijp goed dat ik het patroon niet in het Nederlands kan bestellen?

  Als het wel kan… dan wil ik het?

  • Esther schreef:

   Dag Corry,

   Excuses voor mijn late reactie, ben niet heel erg actief op mijn eigen blog…foei! ?
   Het is niet mijn eigen patroon, dus ik verwijs je dan toch door naar Natalie van Sewing the seeds of love. ?

   Lieve groet Essie ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *